Avison Young doradzał Develii przy sprzedaży Sky Tower do Adventum

Avison Young doradzał Develii przy sprzedaży Sky Tower do Adventum 17 marca 2022

Avison Young doradzał Develii przy sprzedaży Sky Tower do Adventum

Grupa Develia zawarła ze spółką należącą do funduszu inwestycyjnego zarządzanego przez Adventum Group umowę sprzedaży wszystkich należących do niej udziałów w projekcie Sky Tower we Wrocławiu.

Cenę sprzedaży ustalono na 84,27 mln euro. Stronami transakcji są Sky Tower, spółka należąca do Develii i Olimp Investment, spółka kontrolowana przez Adventum Group. Przedmiotem sprzedaży są wszystkie należące do grupy Develia udziały w prawie własności nieruchomości Sky Tower (79,55 proc.). Pozostałe udziały pozostaną w posiadaniu właścicieli wydzielonych lokali.

Sky Tower to najwyższy budynek we Wrocławiu i jeden z najwyższych w Polsce. Łączy w sobie funkcje biurowe, handlowe oraz mieszkalne. Został wzniesiony w 2012 roku przez DEVELIĘ (dawniej LC Corp) i znajduje się w samym centrum miasta, świetnie skomunikowanym zarówno pod względem transportu miejskiego jak i dojazdu własnego. Budynek oferuje prawie 30 000 metrów kwadratowych biurowej powierzchni najmu oraz handlowo-rozrywkowej o powierzchni prawie 24,000 metrów kwadratowych. Obiekt zapewnia 1 062 miejsc parkingowych.

Avison Young reprezentował w transakcji sprzedającego, Develię, jako agent wyłączny.